open-navfaktor-logo
search
Fotonaponska elektrana
Tvornica opeke Sarajevo proizvodi struju za svoje potrebe
Članica NEXE Grupe Tvornica opeke Sarajevo na krovu proizvodne hale instalirala je fotonaponsku elektranu i pustila je u pogon za vlastite potrebe. 
24.10.2023. u 15:03
get url
text
Tvornica opeke Sarajevo
Tvornica opeke Sarajevo

Fotonaponska elektrana će pokriti 15 posto ukupnih godišnjih potreba za električnom energijom u Tvornici opeke. Vrijednost ove investicije iznosi 1 milion 231.521 maraka, s godišnjom proizvodnjom od 1.023 MWh. 

- NEXE Grupa je već godinama fokusirana na realizaciju projekata s ciljem smanjenja ugljičnog otiska, povećanja energetske efikasnosti, povećanja udjela korištenja  obnovljivih izvora energije (OIE), odnosno projekata koji pridonose održivom upravljanju resursima, a pozitivna iskustva realizacije projekata iz segmenta obnovljivih izvora energije u članicama Grupe u RH, primjenjuje i u članicama NEXE Grupe na svim lokacijama na kojima ona posluje, pa tako i u Sarajevu - istakla je ovom prilikom Sandra Bezdrob, direktorica Tvornice opeke Sarajevo.

Tvornica opeke d.o.o. Sarajevo najveći je proizvođač opekarskih proizvoda u Bosni i Hercegovini. Tvornica opeke zapošljava 74 radnika, od ukupno 105 koliko NEXE Grupa zapošljava u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju Tvornice opeke Sarajevo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.