open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta istraga
U Libanu ubijen pripadnik mirovnih snaga UN-a
Irac, pripadnik mirovnih snaga UN u Libanu je ubijen, a još trojica su ranjena u "incidentu" na jugu te zemlje pod okolnostima koje još nisu rasvijetljene, saopćili su danas UNIFIL (Privremene snage Ujedinjenin nacija u Libanu) i Dablin.
AUTOR: Denis Zeba
15.12.2022. u 18:42
get url
text

U saopćenju UNIFIL-a je navedeno da se to dogodilo prošle noći kraj sela Al- Akbija nedaleko od zone operacija mirovnih snaga.

UNIFIL, razmješten na jugu zemlje između Izraela i Libana, je naveo da je "pokrenuo istragu kako bi se utvrdilo šta se tačno desilo".

 Žrtva i ranjeni su irski "plavi šljemovi", objavljeno je u saopćenju za štampu ministra za vanjske poslove i odbrane Irske Simona Coveneya koji je također aludirao na "ozbiljan incident", ali nije iznio detalje.

Na Twitteru su irske oružane snage objavile da je konvoj s dva vozila mirovnjaka i osam vojnika napustio zonu operacija UNIFIL-a i da je krenuo ka Bejrutu kasno u srijedu uvečer kada se našao na udaru "vatre iz malokalibarskog oružja".

Fotograf France pressa je vidio u selu Al-Akbija vozilo UNIFIL-a koje je udarilo u prodavnicu na putu ka gradu Saida dalje na sjeveru oko 40 kilometara od Bejruta.

Očevici su izjavili za France presse da su stanovnici presreli vozilo kada je krenulo pribalnim putem koji obično ne koriste mirovnjaci.

Vozač je, kako se čini, izgubio kontrolu nad vozilom dok je pokušavao da ode iz tog područja. Očevici su rekli i da su čuli pucnje iz pištolja.

Jutros su snage UNIFIL-a bile raspoređene, kao i vojnici libanske vojske koji su preuzeli kamere za nadgledanje.

Mirovne snage UNIFIL su prisutne u Libanu od 1978. i čini ih skoro 10.000 vojnika iz raznih zemalja.

I ranije je bilo incidenata između patrola mirovnjaka i pristalica proiranskog Hezbolaha u pograničnom području koje kontroliše ta moćna šiitska organizacija.

U augustu ove godine je Vijeće sigurnosti UN obnovio mandat UNIFIL-a na jednu godinu, ali po nešto drugačijim uslovima.

Sada UNIFIL, koji koordinira patroliranje i kretanje u zoni operacija sa libanskom vojskom, ima ovlašćenje da djeluje samostalno. Lider Hezbolaha Hasan Nasralah je osudio izmjenu mandata "plavih šljemova" jer smatra da je to kršenje suvereniteta Libana, prenosi Danas.rs.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.