open-navfaktor-logo
search
Iran
Ajatolah Khamenei predvodio dženazu-namaz Raisiju i drugim stradalnicima u padu helikoptera
AUTOR: Anadolija
22.05.2024. u 09:08
get url
text
FOTO: AA
U Teheranu je klanjana dženaza iranskom predsjedniku Ebrahimu Raisiju, šefu iranske diplomatije Hosseinu Amir-Abdollahianu i drugim zvaničnicima poginulim u nedjelju u padu helikoptera.
Dženazu u krugu Univerziteta u Teheranu predvodio je vrhovni vjerski poglavar Irana ajatolah Ali Khamenei.
Namazu je prisustvovao ograničen broj ljudi, a ispred kampusa su se okupile hiljade Iranaca. Stotine hiljada Iranaca danas će prisustvovati posljednjem ispraćaju i komemoraciji predsjedniku Raisiju na Azadi trgu.
Raisijevo tijelo će biti prebačeno u njegov rodni grad Meshad gdje će biti ukopan u hramu "Imama Reze". Abdollahian će biti ukopan u Teheranu.
Raisi, osmi iranski predsjednik od Islamske revolucije 1979, služio je kao čuvar hrama "Imama Reze" nekoliko godina prije nego što je postao prvi čovjek iranskog pravosuđa 2019, a zatim i predsjednik 2021. godine.
Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i voditelj molitve petkom u gradu Tabriz imam Ayatollah Al-Hashem, u nedjelju se srušio dok se vraćao s ceremonije otvaranja brane na granici s Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da u nesreći nije bilo preživjelih.
Mohammad Mokhber, prvi potpredsjednik Irana, imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika u ponedjeljak nakon Raisijeve smrti.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.