open-navfaktor-logo
search
Pojas Gaze
Izraelska vojska napala Rafah nedugo nakon što je Međunarodni sud pravde naredio zaustavljanje vojne ofanzive
U zračnim napadima izraelske vojske na nekoliko lokacija u centralnom dijelu Rafaha, povrijeđeni su mnogi Palestinci koji su prevezeni u Kuvajtsku bolnicu
AUTOR: Anadolija
24.05.2024. u 19:04
get url
text
Izraelska vojska izvela je nove napade na Rafah, grad u južnom Pojasu Gaze, nedugo nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio Izraelu da odmah zaustavi vojnu ofanzivu na taj palestinski grad, javlja Anadolija.
U zračnim napadima izraelske vojske na nekoliko lokacija u centralnom dijelu Rafaha, povrijeđeni su mnogi Palestinci koji su prevezeni u Kuvajtsku bolnicu.
Nakon žestokih napada iznad Rafaha su se mogli vidjeti crni oblaci.
Stanovnici Rafaha izjavili su da su zabrinuti i uplašeni zbog novih napada izraelske vojske.
Medicinski timovi i pripadnici Civilne odbrane nastavljaju sa aktivnostima u centru Refah kako bi došli do povrijeđenih nakon bombardovanja.
Međunarodni sud pravde (ICJ) u petak je naredio Izraelu da odmah zaustavi svoju vojnu ofanzivu na Rafah, grad u južnom Pojasu Gaze.
ICJ je saopćio da je izmjena naredbe od 28. marta bila s obzirom na promjenu okolnosti zbog napada na Rafah, odakle su se sklonili raseljeni Palestinci.
Prema agencijama UN-a, više od 800.000 ih je pobjeglo iz grada zbog izraelske kopnene invazije.
Sud je naveo da je humanitarna situacija u Rafahu sada "katastrofalna i pogoršana" od naredbe od 28. marta.
Međunarodni sud pravde je naredio Izraelu da u roku od mjesec dana izvijesti sud o napretku u primjeni mjera koje je naredila ta institucija.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.