open-navfaktor-logo
search
Dogradonačelnik upozorio
Stranci došli u Split i nude majmuna kao atrakciju, već je ujeo dvoje
AUTOR: 24sata/Faktor
11.06.2024. u 13:42
get url
text
FOTO: Bojan Ivošević/FB
Zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević danas je objavio informaciju da su se u centru ovog hrvatskog grada na Jadranu pojavili strani državljani sa zelenim majmunom kojeg iskorištavaju za zaradu. 
Ivošević je upozorio da je pri tome majmun već ugrizao nekoliko građana. 
- Ponovo su se u centru Splita pojavili stranci sa zastićenom vrstom, ovaj put zelenim majmunom (zamorcem) kojeg iskorištavaju za zaradu suprotno članu 87. Zakona o zaštiti životinja.
Ukoliko ih sretnete, bez odgode zovite policiju jer je jadna uznemirena životinja već ugrizla nekoliko građana, koji su zbog navedenog posjetili KBC Split - napisao je dogradonačelnik. 
Portal 24 sata kontaktirao je splitsku bolnicu. 
- U hitni prijem Klinike za infektologiju KBC-a Split jučer su se javile dvije osobe zbog ugriza majmuna no nije bilo potrebe za ozbiljnijom medicinskom intervencijom. Molimo sugrađane da se, ukoliko se nađu u sličnoj situaciji zbog ugriza ove ili bilo koje druge životinje, obrate obiteljskom liječniku i provjere cijepni status te epidemiološkoj službi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije – odgovor je iz KBC-a Split.
Ovaj portal podsjeća da ovo nije prvi put da se Splitom šetaju stranci koji zaštićene životinje koriste kao izvor zarade. U maju je uhapšen strani državljanin koji je zatečen s ćukom u ruksaku. Držao ga je vezanog konopcem nudeći ga kao "igračku" s kojom se uz određenu naknadu mogu fotografirati. Ćuk mu je oduzet.
U gradu je bio i muškarac koji je za fotografiranje nudio pitona. Međutim, nestao je prije nego što su policajci došli do apartmana u kojem je odsjeo.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.