open-navfaktor-logo
search
Bez kvoruma
Šta je s konkursom za direktora SIPA-e: Nezavisni odbor ne zasjeda, članovi nedolazak pravdaju zdravstvenim problima
Hoću vjerovati da ćemo uspjeti donijeti odluku o rapisivanju konkursa za direktora SIPA-e na vrijeme i ovog mjeseca održati sjednicu, kaže Obralija
AUTOR: A.G.-Z.
06.05.2024. u 13:58
get url
text
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji je, između ostalog, zadužen za provođenje procedure odabira kandidata i predlaganje smjene policijskih rukovodilaca i njihovim zamjenika na državnom nivou, nije uspio održati planiranu sjednicu u aprilu zbog nedostatka kvoruma.
Na sjednici je trebalo biti odlučeno o raspisivanju konkursa za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Aktuelnom direktoru SIPA-e Darku Ćulumu mandat ističe u julu ove godine. 
Predsjedavajući Nezavisnog odbora Enes Obralija izjavio je za Faktor da je više puta pokušao zakazati sjednicu, ali da je svaki put prije odražavanja sjednice dobivao opravdane razloge članova zbog kojih nisu u mogućnosti prisustvovati.
- U maju ću ponuditi više termina za održavanje sjednice na kojoj bi bila raspisana odluka o raspisivanju javnog oglasa za popunu mjesta direktora Državne agencije za istrage iz zašitu- kazao je Obralija.
Dodao je da se sa konkursom neće kasniti ukoliko bude volje, ali da on ne može uticati "na članove ako su objektivno spriječeni doći na sjednicu".
-Taj problem ne mogu prevazići. Mislim da je još rano govoriti o opstrukcijama. Hoću vjerovati da ćemo uspjeti ovo okončati na vrijeme i ovog mjeseca održati sjednicu- kazao nam je Obralija.
Naredna sjednica još nije zakazana.
Kako Faktor nezvanično saznaje, opravdanja nedolaska na sjednicu su medicinski razlozi. Naime, dva člana Nezavisnog odbora se trebaju podvrgnuti operativnim zahvatima, a još jedan član također ima medicinski problem.
Podsjetimo, aktuelnom direktoru SIPA-e Darku Ćulumu kojeg je Vijeće ministara imenovalo 2020. godine,  mandat istječe u julu ove godine.
Kako je ranije kazao Obralija, budući da je Nezavisni odbor dužan voditi računa o nacionalnoj zastupljenosti rukovodilaca policijskih agencija te da se na čelu Granične policije BiH nalazi Mirko Kuprešaković (Hrvat), a Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Enes Karić (Bošnjak), novi direktor SIPA-e bi trebao biti Srbin.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.