open-navfaktor-logo
search
"Sistemska pljačka"
Bečarević: Energoinvest Sarajevo će za dvije godine profitirati 48 miliona KM
Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem je naglasio kako su iz ovog ministarstva ukazivali u prethodnom periodu da cijena gasa ima nerealnu vrijednost, tj. da Energoinvest Sarajevo ostvaruje enormnu razliku na cijeni gasa, te je prezentirao podatke o tome koliku zaradu ostvaruje Energoinvest na razlici u cijeni gasa. 
28.08.2023. u 13:39
get url
text

- Energoinvest Sarajevo je u prvih šest mjeseci 2023. godine ostvario razliku na cijeni gasa u iznosu od 15 miliona KM, dok dobit za prvih šest mjeseci iznosi 8.711.472 KM. U prethodnoj godini, za prvih šest mjeseci Energoinvest Sarajevo ostvario je dobit u iznosu od 596.431 KM. Kada uzmemo razliku u cijeni koju je Energoinvest Sarajevo ostvario u toku 2022. godine i za prvih šest mjeseci ove godine dobijamo razliku na cijeni od 35 miliona KM. Kada ovome pridodamo i razliku na cijeni gasa koju će Energoinvest Sarajevo ostvariti u narednih šest mjeseci ove godine, dolazimo do činjenice da će Energoinvest Sarajevo za dvije godine ostvariti ukupnu razliku na cijeni gasa u iznosu od 48 miliona KM, a procijenjena dobit za 2023. godinu, bez finansijskih akrobacija, iznosit će oko 15 miliona KM - saopćio je ministar Bečarević.

U saopćenju se naglašava da se "sa razlikom na cijeni gasa od 48 miliona KM može isporučiti prirodnog gasa za 30.000 domaćinstava u Kantonu Sarajevo, a da ne plate niti jednu konvertibilnu marku za isporučeni prirodni gas".

- Radi se o sistematskoj pljački koja se vrši nad građanima Kantona Sarajevo, odnosno korisnicima prirodnog gasa jer Energoinvest Sarajevo osim poslova s gasom više nema gotovo nijedan ozbiljniji prihod, a na 118 miliona ukupnog prihoda Energoinvest Sarajevo, na inostranom tržištu ostvaruje samo 12 miliona KM, što je svega 10 posto od ukupnih prihoda, dok je 90 posto prihoda od prirodnog gasa - poručio je Bečarević.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS uporno pokušava objasniti da ćemo u zimskim mjesecima imati problema sa zagađenim zrakom i da je trenutno jedino rješenje prirodni gas, ali gas po razumnoj cijeni, a ne po ovim po kojima Energoinvest Sarajevo prodaje prirodni gas svojim kupcima, naglasio je ministar.

Ministar Bečarević je istakao da "ovo ministarstvo razumije da Energoinvest Sarajevo ima problema u poslovanju, ali ne razumije da svi nosioci vlasti nijemo gledaju ovu pljačku jer bilans uspjeha Energoinvesta Sarajevo se može naći na internetu".

- Na kraju, ovo ministarstvo i ovaj ministar pozivaju sve odgovorne i nadležne da stanemo u kraj ovoj nevjerovatnoj pljački građana i otimanju koje radi Energoinvest Sarajevo jer razlika u cijeni i ostvarena dobit to apsolutno govore. Bilans uspjeha se ne može slagati, kao ni prihodi ni rashodi, te ostvarena dobit - poručio je u saopćenju za javnost ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.