open-navfaktor-logo
search
Dan otpora
Izraelska policija intervenisala tokom protesta protiv Netanyahuove vlade
Protesti i akcije građana u Izraelu održane su u utorak širom zemlje dok se koalicija predvođena premijerom Benjaminom Netanyahuom pripremala da parlamentu iznese nacrt zakona koji će smanjiti kontrolu Vrhovnog suda nad vladom.
19.07.2023. u 08:58
get url
text

Hiljade demonstranata blokirali su ulice širom Izraela u okviru protesta "Dan otpora", koji je organizovan protiv vladinog plana reforme pravosudnog sistema. Demonstranti su se okupili na željezničkim stanicama tokom špica sa izraelskim zastavama. Izraelska policija blokirala je ulaze na nekim stanicama.

Širom Izraela, demonstranti su blokirali puteve što je dovelo do kolona na mnogim autoputevima tokom cijelog dana. Desetine hiljada Izraelaca učestvovalo je u demonstracijama na desetinama punktova širom zemlje, posebno u gradovima kao što su Tel Aviv, Zapadni Al-Quds (Jerusalem) i Haifa.

Demonstranti su se okupili ispred Vladinog kompleksa u ulici Kaplan u Tel Avivu, koja je u večernjim satima postala simbol protesta protiv zakonske regulative. Grupa od oko hiljadu demonstranata blokirala je autoput Ayalon u Tel Avivu. Izraelska policija otjerala je demonstrante koristeći vodene topove i silu.

Prema izvještajima izraelskih medija, kada je ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir stigao na to područje, demonstranti su uzvikivali "teroristi". Put je pušten u saobraćaj nakon otprilike 2,5 sata.

Izraelska policija intervenisala je sa vodenim topovima i u ulici Kaplan. Medicinski timovi pružali su pomoć povrijeđenim demonstrantima. Na protestima širom zemlje privedeno je oko 60 demonstranata.

Izrael je posljednjih mjeseci poprište političke krize zbog planirane reforme pravosuđa. Izraelska opozicija optužuje premijera Benjamina Netanyahua, kojem se sudi po optužbama za korupciju, da reformom želi preuzeti veću kontrolu nad sudstvom.

Netanyahu poriče te optužbe i odbacuje bilo kakvu vezu između izmjena u sudstvu i njegovog slučaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.