open-navfaktor-logo
search
Infrastruktura
Potpisan ugovor o zajmu 30 miliona eura za gradske saobraćajnice u Sarajevu
Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šeficom ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl ugovor o zajmu za Projekt gradskih saobraćajnica Sarajevo.
25.06.2020. u 11:41
get url
text

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid -19.

Svrha projekta je poboljšanje ključne cestovne mreže u Sarajevskom kantonu, kroz finansiranje izgradnje i nadogradnje cestovne infrastrukture na dionicama Prve transverzale (dvocijevni tunel Kobilja Glava) i Devete transverzale kako bi se grad Sarajevo povezao s drugim dijelovima županije i regionalnom cestovnom mrežom. Cilj projekta je i smanjenje sadašnjih gužvi i poboljšanje mobilnosti saobraćaja u regiji.

Iznos zajma je 30 miliona eura, rok otplate zajma 15 godina uključujući tri godine grace perioda na otplatu glavnice. Završetak projekta očekuje se krajem 2022. godine. Ministar Bevanda zahvalio se direktorici Naessl i istaknuo kako ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima koji doprinose kvaliteti života građana Bosne i Hercegovine, saopćilo je Ministarstvo finansija BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.