open-navfaktor-logo
search
Potresan video
Trenutak kada se reporter BBC-a slomio dok je izvještavao iz bolnice u Gazi: Pao na koljena...
Arapski reporter BBC-a Adnan El-Bursh pao je na koljena nakon što je vidio desetke prijatelja i komšija među mrtvima u trenutku dok Izrael bombardira Gazu u znak odmazde zbog napada Hamasa.
13.10.2023. u 21:43
get url
text
Adnan El-Bursh, reporter BBC, bolnica u Gazi
Adnan El-Bursh, reporter BBC, bolnica u Gazi

Situaciju u bolnici Al-Shifa, najvećoj medicinskoj ustanovi u pojasu od 40 kilometara, opisao je kao traumatičnu s "tijelima posvuda". U jednom trenutku mlada djevojka krvavog lica sjedi uspravno u bolničkom krevetu, plače i prekrivena je prašinom dok joj ljekar njeguje noge. El-Bursh otkriva da je izgubila dom i da su njeni rođaci ubijeni.

Govoreći u kameru na kraju svog izvještaja, El-Bursh priznaje:

- Vidio sam stvari koje nikada neću zaboraviti. Ovdje u bolnici Al-Shifa, tijela su ležala posvuda. Povrijeđeni viču za pomoć, te zvukove nikada ne možete zaboraviti. Među mrtvima i ranjenima, moj snimatelj Mahmoud je vidio svog prijatelja Malika. Malik je uspio preživjeti, ali njegova porodica nije - kazao je reporter.

- Ovo je moja lokalna bolnica. Unutra su moji prijatelji, moje komšije, ovo je moja zajednica. Danas je bio jedan od najtežih dana u mojoj karijeri - kazao je slomljeni novinar. 

Izrael je bombardirao Gazu u znak odmazde za Hamasove napade u gradovima južnog Izraela u kojem je ove sedmice ubijeno najmanje 1300 ljudi. S druge strane, najmanje 1500 Palestinaca ubijeno je u bombaškim napadima, piše Daily Mail.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.