open-navfaktor-logo
search
Pogrešne fotografije
U izraelskim napadima ubijen drugi par: Živi mladenci koji su se vjenčali u skloništu u Deiru al-Balahu
Tek vjenčani par u Gazi još uvijek je živ, suprotno jučerašnjim izvještajima prema kojima su mladenci, dva dana nakon vjenčanja, poginuli u izraelskom vazdušnom napadu na Rafah, južno od Pojasa Gaze.
20.02.2024. u 11:31
get url
text

- Vjenčao sam se prošlog petka, još sam živ, hvala Bogu - rekao je mladoženja Mahmoud Khzeiq novinaru Anadolije.

On je pojasnio da se "vijest koja je kružila društvenim mrežama odnosi na drugi tek vjenčani par, iz porodice Abu Nahla u gradu Rafah".

Mahmoud je rekao da i dalje živi u šatoru u skloništu te da njegova radost nije potpuna, jer se nada da će rat u Gazi uskoro završiti.

- Nakon završetka rata, moja nevjesta i ja ćemo otići na hodočašće umru (u Saudijsku Arabiju) da tamo provedemo medeni mjesec i da nadoknadimo našu nepotpunu radost - dodao je mladoženja.

Prošlog petka, Mahmoud Khzeiq je imao malu svadbenu ceremoniju u skloništu za raseljene osobe u gradu Deir al-Balah, centralnom dijelu Pojasa Gaze, kojoj su prisustvovali njegove komšije i prijatelji.

Tada je za Anadoliju rekao da se nada da će situacija u Gazi biti bolja i mirnija kako bi organizovao vjenčanje na boljem mjestu i u velikoj sali.

Ispričao je da je napustio grad Gazu pod izraelskim bombardovanjem i potražio utočište u gradu Deir al-Balah, prisiljen da odgodi vjenčanje koje je bilo zakazano za oktobar.

- Odlučili da napravimo malu svadbenu zabavu u skloništu kako bismo donijeli sreću našim raseljenim komšijama i prijateljima - rekao je Mahmoud.

VEZANI TEKST - Tek vjenčani palestinski par ubijen u izraelskom napadu u Rafahu

U ponedjeljak je na društvenim mrežama podjeljena fotografija Mahmuda i njegove supruge s vjenčanja, uz navode da su ubijeni u izraelskom vazdušnom napadu na Rafah.

Nakon toga, ispostavilo se da je poginuo drugi novopečeni par Abdullah Abu Nahl i Maryam Deeb koji su se također vjenčali u petak.

U napadu u Khirbat al-Adasu, sjeveroistočno od Rafaha ubijeno je još šest Palestinaca, a tri su ranjena.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijena su 29.092 Palestinca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.