open-navfaktor-logo
search
Po zahtjevu Južne Afrike
ICJ u petak odlučuje o mjerama u vezi s izraelskom ofanzivom u Rafahu
AUTOR: Anadolija
23.05.2024. u 14:12
get url
text
Međunarodni sud pravde (ICJ) saopćio je da će u petak odlučiti o zahtjevu Južne Afrike da se naredi zaustavljanje izraelske ofanzive na Rafah, gdje je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište od izraelskih napada na enklavu.
Južnoafrička Republika zatražila je od ICJ-a da naredi zaustavljanje izraelske ofanzive u Gazi, a posebno u Rafahu, kako bi se osigurao opstanak palestinskog naroda.
Nakon prvih saslušanja u januaru, ICJ je izdao nekoliko privremenih mjera, naredivši Izraelu da poduzme korake kako bi ograničio humanitarnu patnju u Gazi.
- Izraelski pravni stručnjaci procjenjuju da postoji velika vjerovatnoća da će ICJ odlučiti o zabrani u petak - rekao je izraelski diplomatski izvor za list "Israel Hayom".
Rekao je da bi sud mogao ili narediti prekid izraelskih vojnih operacija u Rafahu ili tražiti zaustavljanje rata u Gazi na osnovu sudskih zabrana.
Ako bi sud naredio zaustavljanje rata u Gazi, to bi bio "najteži scenario kojeg se Izrael plaši", navodi list i dodaje:
- Takve naredbe bi mogle značajno ugroziti sposobnost Izraela da nastavi svoju vojnu misiju u Gazi, iako je Izrael više puta naglašavao da nije obavezan poštovati presude suda.
Izrael je zabrinut da bi zabrana Međunarodnog suda pravde mogla ubrzati sličnu rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a, gdje bi se Tel Aviv ponovo morao oslanjati na američki veto kako bi je blokirao, navodi dalje list.
- Izraelski zvaničnici pripremaju se za tu mogućnost u narednim danima - dodaje se.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.