open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
U KBC "Rebro" u Zagrebu otkrivena opasna Legionarska bolest: Petero zaraženo, dvoje u teškom stanju
Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka
AUTOR: Faktor/Jutarnji list
18.06.2024. u 12:57
get url
text
Pet pacijenata, hospitaliziranih u Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb u Hrvatskoj, na lokaciji "Rebro", zarazilo se legionelom.
Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, od čega je dvoje u teškom stanju, krenulo se u istragu odakle je počela zaraza, jer je poznato da se vrlo često zaraza može proširiti ili iz klima-uređaja ili iz vode, piše Jutarnji list.
Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom, a liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.
- Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sistemu. U ovom trenutku je u toku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici - kaže prof. dr. Milivoj Novak, pomoćnik direktora za kvalitet.
Znakove bolesti je pokazalo pet pacijenata od kojih je dvoje u teškom stanju.
- Riječ je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti tako da je Legionella drastično pogoršala njihovo stanje - dodao je Novak.
Kako bi se isprale sve slavine, potrebno je temperaturu vode podignuti na minimalno 75 stepeni Celzijusa i pustiti da se ispere. Na koji način je bakterija završila u vodovodnom sistemu bit će teško odgonetnuti, ali poznato je da se ta bakterija razmnožava u toploj vodi, pa se ljudi njom obično zaraze udisanjem zaraženih kapljica vode. U toku je ispiranje sistema.
Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.