open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS-a.
11.08.2023. u 13:48
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH o Dodiku i Lukiću, ima li istrage: Nećemo se očitovati o svakoj pojedinačnoj radnji

- Možemo potvrditi da je Tužilaštvo BiH, podiglo optužnicu protiv Dodik Milorada (1959) i Lukić Miloša (1987), koji se terete za krivično djelo - neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz člana 203.a stav 1. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH - potvrdili su za Faktor iz Tužilaštva.

Dodik i Lukić su optuženi po novom članu Krivičnog zakona BiH, koji je nametnuo visoki predstavnik, a koji glasi: 

Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Protiv Dodika je podignuta optužnica zbog potpisivanja ukaza o proglašenju Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS-a i Zakona o zabrani objavljivanja odluka visokog predstavnika u BiH u Službenom glasniku RS-a.

Lukić je naložio objavljivanje pomenutih akata u Službenom glasniku RS-a, iako ih je prije toga visoki predstavnik Christian Schmidt proglasio ništavnim.

SIPA je izvještaj sa prilozima, odnosno cjelokupnom dokumentacijom o krivičnom djelu koje su počinili Milorad Dodik i Miloš Lukić, uputila u Tužilaštvo BiH, nakon što ih je saslušala u svojstvu osumnjičenih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.