open-navfaktor-logo
search
Prvi put u borbi
Amerikanci potvrdili da su Rusi koristili hipersonične rakete: Zašto je to važno i kakvu poruku šalje Putin
Američki zvaničnici su potvrdili za CNN da je rusija lansirala hipersonične rakete prošle sedmice, što je prvi put da se ovo oružje koristi u borbi. Sjedinjene Američke države su mogle pratiti lansiranje u realnom vremenu, rekao je izvor za CNN.
19.03.2022. u 18:53
get url
text

Korištenje ovih raketa najvjerovatnije ima za cilj da se testira oružje i pošalje poruka Zapadu o ruskim vojnim kapacitetima, reklo je više izvora CNN-u.

VEZANI TEKST - Rusi u Ukrajini prvi put upotrijebili hipersonično oružje

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je u petak lansiralo hipersonične projektile Kinžal na vojno skladište municije u zapadnoj Ukrajini, uništivši strukturu u ukrajinskom selu Deljatin. CNN navodi da ne može nezavisno provjeriti ovu tvrdnju.

Putujući brzinom od najmanje pet Machova, što je oko 6.000 kilometara na sat, hipersonično oružje teško je otkriti, što predstavlja izazov za sisteme obrane od raketa. Hipersonične rakete mogu putovati daleko nižom putanjom od balističkih projektila visokog luka te također mogu izbjeći sisteme obrane.

Pentagon je razvoj hipersoničnog oružja učinio jednim od svojih glavnih prioriteta, posebno s obzirom da Kina i Rusija rade na razvoju vlastitih verzija, piše CNN.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.