open-navfaktor-logo
search
Održao govor
Biden traži 70 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu i Izrael, uporedio Hamas s Putinom
Predsjednik SAD-a Joe Biden, obraćajući se naciji iz Ovalnog ureda, zatražio je podršku Amerikanaca za novi paket pomoći za Izrael i Ukrajinu, dodavši da je podrška SAD-a ključna za dvije ratom zahvaćene saveznice.
20.10.2023. u 08:17
get url
text

VEZANI TEKST - Biden izbjegao odgovor na pitanje novinara da li Izrael u Gazi djeluje u skladu sa zakonima rata

On traži slanje pomoći po hitnoj proceduri. Američki dužnosnici procjenjuju da će ona iznositi oko 100 milijardi dolara tokom iduće godine, a bit će raspodijeljena na Izrael, Ukrajinu, Tajvan i sigurnost na propusnoj američko-meksičkoj granici.

Od spomenutih 100 milijardi, Ukrajina bi mogla dobiti 60, a Izrael 10 milijardi dolara, prenosi Hina.

- Suočavamo se s tačkom prekretnice u historiji. Ovo je jedan od onih trenutaka u kojima će odluke koje donosimo danas oblikovati budućnost u narednim decenijama - kazao je Biden na početku obraćanja u četvrtak.

Rekao je da se upravo vratio iz Izraela i susreo s Izraelcima koji su preživjeli napad Hamasa 7. oktobra.

- Kao predsjedniku, za mene nema većeg prioriteta od sigurnosti Amerikanaca koji su taoci - dodao je Biden.

Rekao je i da se odbijanje pomoći Izraelu i Ukrajini "jednostavno ne isplati".

On je u svom govoru uporedio Hamas s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. U istoj rečenici povezao je događaje ovog mjeseca u Izraelu sa skoro 20 mjeseci rata u Ukrajini. 

- Hamas i Putin predstavljaju različite prijetnje, ali im je zajedničko jedno: obojica žele potpuno uništiti susjednu demokraciju - stava je Biden.

Istakao je da zna "da se ovi sukobi čine daleko, i prirodno je zapitati se zašto je to Amerikancima važno".

Biden je rekao da je podrška u Izraelu i Ukrajini "od vitalnog značaja za američku nacionalnu sigurnost". Najavio je da će podneti "hitni budžetski zahtjev" za dodatno finansiranje Izraela i Ukrajine, među ostalim prioritetima nacionalne sigurnosti, Kongresu u petak, piše CNN.

- Ako ne zaustavimo Putinov apetit za moći i kontrolom u Ukrajini, on se neće ograničiti na Ukrajinu - kazao je Biden.

On smatra da Izrael nije odgovoran za eksploziju u bolnici u Gazi prije tri dana, ali da se ne može ignorirati ljudska strana nevinih Palestinaca koji samo žele živjeti u miru.

Svoj govor završio je podsjećajući na tajno putovanje u Ukrajinu preko Poljske na koje je otišao ranije ove godine kako bi iskazao podršku Volodimiru Zelenskom i Ukrajini.

- Jači smo nego ikada prije. Amerika je još uvijek svjetionik svijetu. Još uvijek. Ne možemo dopustiti da sitna stranačka, ljutita politika stane na put našoj odgovornosti kao velike nacije. Neću dopustiti da Hamas i Putin pobijede - rekao je predsjednik SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.