open-navfaktor-logo
search
Zgusnut raspored
Erdogan: Moguće je da se sastanem s Putinom i da razgovaramo i o crnomorskom izvozu žita
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je da bi se mogao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom radi razgovora o crnomorskoj inicijativi za transport žita ako nađe priliku u zgusnutom rasporedu obaveza u septembru.
21.08.2023. u 14:55
get url
text

- U septembru je sastanak G-20 u Indiji i Generalna skupština Ujedinjenih nacija u SAD-u. Ako nađemo priliku u ovom užurbanom okruženju, sastat ću se i razgovarati sa Putinom licem u lice - rekao je Erdogan novinarima u utorak rano u predsjedničkom avionu dok se vraćao iz posjete Mađarskoj.

Erdogan je boravio u jednodnevnoj posjeti Budimpešti za Dan državnosti. On se odvojeno sastao sa svojom mađarskom kolegicom Katalin Novak i premijerom Viktorom Orbanom kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima, kao i o regionalnim i globalnim dešavanjima.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan mogao bi uskoro posjetiti Rusiju, rekao je Erdogan, dodajući da bi to moglo dati bolje rezultate.

O mogućim mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, Erdogan je rekao da se nada da će postići rezultate ako se Putin i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski slože o turskom posredovanju.

Prošlog mjeseca Rusija je suspendovala svoje učešće u sporazumu koji je potpisala prošlog ljeta zajedno s Turskom, UN-om i Ukrajinom kako bi bio nastavljen izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su bile blokirane nakon što je rat Rusije i Ukrajine počeo u februaru 2022. godine.

Komentirajući aktuelnu situaciju u Nigeru, afričkoj zemlji u kojoj je vojska preuzela vlast krajem prošlog mjeseca, Erdogan je kazao da smatra da vojna intervencija Zajednice zapadnoafričkih zemalja ne bi bila dobar potez.

- Vojna intervencija u Nigeru značila bi širenje nestabilnosti na mnoge afričke zemlje - kazao turski predsjednik Erdogan.

Erdogan je dalje kazao da se nada da će prijateljska i bratska zemlja Niger postići ustavni poredak i demokratsku upravu što je prije moguće.

Na upit o procesu prijema Švedske u NATO, Erdogan je kazao da o tome odlučuje turski parlament.

- Ako Švedska ne povede računa o svojim ulicama, ako se nastave napadi na naše svetinje, žao nam je... - poručio je Erdogan.

Najavio je Erdogan i nastavak konsolidacije ekonomskih prilika u Republici Turskoj i kazao da ta zemlja odlučno nastavlja svoj put progresa.

- Neka naši građani budu mirni, naši ekonomski stručnjaci su kompetentni. Neka vjeruju da ćemo inflaciju ponovo spustiti na jednocifrenu brojku - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.