open-navfaktor-logo
search
Ambasador plakao
Kuvajt koristio izraz "okupacijska sila" kako bi izbjegao spominjanje Izraela pred ICJ-om
Tokom rasprava na Međunarodnom sudu pravde (ICJ), gdje se raspravlja o pravnim posljedicama izraelske prakse na okupiranim palestinskim teritorijima, kuvajtski dužnosnici preferirali su definiciju "okupacijske sile" kako bi izbjegli spominjanje imena Izraela.
22.02.2024. u 18:55
get url
text

Govoreći u ime Kuvajta na ročištima, ambasador u Hagu Ali Ahmet Ibrahim Al-Dafiri izjavio je da će Izrael nazivati ​​"okupacijskom silom" u cijelom svom govoru.

Navodeći da su izraelska kršenja u Pojasu Gaze rezultat 57 godina okupacije, Al-Dafiri je ocijenio situaciju u palestinskoj enklavi kao "ilegalni okupacijski sukob koji uključuje okupacijske snage opremljene svim vojnim sredstvima s jedne strane i okupiranu naciju bez odbrambenih sposobnosti s druge strane".

Al-Dafiri je pročitao komentare kuvajtskog emira o situaciji u Palestini: "Zašto se žrtva i dalje prikazuje kao ubica? Zašto su sva ta djeca izgubljena?", pri čemu nije mogao sakriti suze.

- Okupacijska sila vodi kampanju raseljavanja Palestinaca rušenjem njihovih domova i otimanjem njihove zemlje. Prisilno raseljavanje krši međunarodno pravo. Okupacijska sila obavezna je osigurati da su njezine aktivnosti na okupiranom palestinskom području u skladu sa Ženevskom konvencijom iz 1949. o zaštiti civila u vrijeme rata - podvukao je predstavnik Kuvajta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.