open-navfaktor-logo
search
Prijeti mu zatvor
Sin Joea Bidena izjasnio se pred sudom da nije kriv za utaju poreza
Sin američkog predsjednika Joea Bidena Hunter Biden izjasnio se na saveznom sudu u Los Angelesu da nije kriv po optužbama za utaju poreza proizašlim iz njegovih poslovnih aktivnosti koje su također potaknule istragu o opozivu njegovog oca.
12.01.2024. u 08:42
get url
text

Hunter Biden (53) optužen je da nije platio 1,4 miliona dolara poreza između 2016. i 2019. godine, dok je trošio milione dolara na drogu, pratnju, egzotične automobile i drugi luksuz.

Prijeti mu do 17 godina zatvora ukoliko bude proglašen krivim.

Odgovorio je da nije kriv kada ga je američki okružni sudija Mark Scarsi pitao kako će se izjasniti u postupku.

Scarsi je odredio suđenje za 20. juni.

Biden se nije obratio novinarskim ekipama ili demonstrantima koji su čekali ispred zgrade suda nakon saslušanja. Kolona automobila napustila je zgradu kroz stražnji izlaz.

Bidenov advokat Abbe Lowell kazao je da je njegov klijent platio zaostale poreze i da je proganjan zbog svog poznatog prezimena.

Predsjednikov sin, koji je javno govorio o upotrebi opojnih droga, nikada nije bio na funkciji u Bijeloj kući ili u kampanji svog oca.

Također, izjasnio se da nije kriv u posebnom saveznom postupku u Delawareu u kome se tereti da je lagao o svojoj ilegalnoj upotrebi droga kada je kupio oružje. Za te optužbe predviđena je kazna do deset godina zatvora ako bude osuđen.

Oba slučaja pokrenuo je savezni tužilac David Weiss, koji protiv njega vodi istragu od 2019. godine, a prošle godine je promoviran u status specijalnog tužioca. Savezni sudija je prošlog ljeta odbio predloženi sporazum o priznanju krivice. Ministarstvo pravde saopćilo je da je istraga protiv Huntera Bidena u toku.

Republikanci u Zatupničkom domu američkog Kongresa traže da se Hunter Biden optuži za nepoštovanje Kongresa jer je odbio svjedočiti iza zatvorenih vrata u njihovoj istrazi o opozivu njegovog oca. To ima potencijal da pokrene još krivičnih prijava.

Hunter Biden je ponudio da svjedoči javno u istrazi, ali su ga zastupnici odbili. On je izazvao pometnju na Capitol Hillu u srijedu kada se neočekivano pojavio na saslušanju u Zastupničkom domu gdje su zastupnici razmatrali optužbe za nepoštovanje suda.

Republikanski istražitelji fokusirali su se na rad Huntera Bidena u preduzećima u Ukrajini i Kini, dok je njegov otac bio američki potpredsjednik od 2009. do 2017. Do sada nisu pronašli nikakve dokaze o neregularnostima starijeg Bidena, čak iako su istakli borbu njegovog sina sa zloupotrebom opojnih supstanci.

U slučaju poreza, tužioci su saopćili da je zaradio više od 7 miliona dolara između 2016. i 2019. godine, uključujući 2,3 miliona dolara na poziciji u upravnom odboru Burisme, ukrajinskog industrijskog konglomerata. Također je bio u odboru CEFC China Energy Co Ltd, kineskog energetskog konglomerata.

Istraživanje javnog mnijenja Reutersa/Ipsosa pokazalo je kako 44 posto odraslih Amerikanaca smatra da je krivično gonjenje Huntera Bidena politički motivirano, dok 33 posto ne misli tako. Istovremeno, 56 posto njih smatra da on ima povoljan tretman od tužilaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.