open-navfaktor-logo
search
Bolesna i iznemogla
Vanda je kao djevojčica u Mariupolju preživjela Holokaust, a sada ju je ubila ruska opsada
Vanda Semojonova Objedkova, kao 10-godišnja djevojčica preživjela nacističku opsadu krijući se u podrumu u Marijupolju. Ona je 81 godinu kasnije preminula u podrumu u istom gradu kao žrtva užasne ruske opsade.
21.04.2022. u 08:07
get url
text
Vanda Semojonova Objedkova
Vanda Semojonova Objedkova

Dok je umirala u hladnom podrumu, smrzavajući se i tražeći vodu, ova žena koja je preživjela Holokaust željela je znati samo jednu stvar: "Zašto", piše chabad.org.

Bolesna i iznemogla umrla je 4. aprila, ne u miru i od starosti, nego kao žrtva rata u 21. stoljeću koji je progutao njen rodni grad.

- Mama nije zaslužila ovakvu smrt - kaže njena kćerka Larisa Objedkova kroz suze, samo nekoliko sati nakon što je s porodicom stigla na sigurnu lokaciju.

Gledala je kako joj se majka polako gasi sve do zadnjeg momenta. Nakon što je preminula Larisa i njen suprug su je pokopali u parku, dok je trajalo neprestano granatiranje i tako rizikovali vlastite živote.

- Cijeli Mariupolj je pretvoren u groblje - kaže rabin Mendel Cohen.

Vanda Semojonova Objedkova rođena je u Mariupolju 8. decembra 1930. godine i imala je samo 10 godina kada su nacisti u oktobru 1941. ušli u grad i počeli okupljati Židove. Kada je SS došao do njenog doma i odveo njenu majku Mariju, djevojčica se spasila hapšenja sakrivši se u podrum. Nacisti su ubili između devet i 16 hiljada Židova u okolini Mariupolja, uključujući Vandinu majku i njenu kompletnu porodicu. Vanda je kasnije zatvorena, ali su prijatelji porodice ubijedili naciste da ona nije Židovka nego Grkinja.

Ona se ponovo našla u podrumu početkom marta, kada je počela ruska opsada.

- Nije bilo vode, struje, grijanja i bilo je nepodnošljivo hladno. Ništa nismo mogli učiniti za nju. Živjeli smo kao životinje. Kada bi padale bombe cijela zgrada se tresla. Majka je rekla da nešto ovako nije doživjela ni tokom Drugog svjetskog rata - ispričala je Larisa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.