open-navfaktor-logo
search
Skrenuta pažnja na genocidni rat Izraela
Bajram-namaz u džamiji Al-Aksa klanjan pod restrikcijama izraelske policije
AUTOR: Anadolija
16.06.2024. u 08:20
get url
text
Bajram-namaz u Al-Aksa džamiji
Bajram-namaz u Al-Aksa džamiji
FOTO: Anadolija
Muslimani su klanjali bajram-namaz u džamiji Al-Aksa u starom gradu okupiranog Istočnog Al-Qudsa, unatoč restrikcijama izraelske policije, javlja Anadolija.
Broj Palestinaca koji su se počeli okupljati sinoć u džamiji Al-Aksa jutros je na sabah-namazu, jutarnjoj molitvi, dosegao desetke hiljada.
Palestinci koji su željeli doći do Akse iz drugih dijelova okupiranog Istočnog Al-Qudsa i palestinskih gradova povezanih s Izraelom formirali su duge redove sa svojim vozilima na cestama koje vode do Starog grada.
Al-Aksa
FOTO: Anadolija
Prije bajram-namaza izraelska policija je na vratima džamije Al-Aksa provjeravala identitet Palestinaca i nekima od njih nije dozvolila ulazak. Tučnjava je izbila između izraelske policije i palestinske omladine kod kapije "Silsila".
Izraelska policija je pretukla više palestinskih mladića.
Deseci hiljada muslimana, koji su u džamiji Al-Aksa čekali klanjanje bajram-namaza uz učenje Kur’ana i tekbira, slušali su bajramsku hutbu koja se čitala nakon namaza.
Al-Aksa
FOTO: Anadolija
U bajramskoj hutbi koju je čitao šejh Jusuf Ebu Sunejn, imam džamije Al-Aksa, skrenuta je pažnja na genocidni rat koji Izrael vodi u Pojasu Gaze.
Naglasio je da je islamski svijet ostavio Pojas Gaze i palestinski narod i ocijenio da je to velika sramota.
Ukazujući na palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima, šejh je istaknuo da će palestinski narod nastaviti svoju borbu i da će okupacija prestati.
Firas Dibs, glasnogovornik Uprave jeruzalemskih islamskih vakufa, naveo je da je samo 40.000 muslimana moglo klanjati bajram-namaz u Harem-i Sharifu, odnosno džamiji Al-Aksa.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.