open-navfaktor-logo
search
Policijska brutalnost
Isplivao još jedan šokantan snimak: Afroamerikanac u New Yorku brutalno ugušen kesom
Dva mjeseca prije nego što je policija ubila Georgea Floyda čija je smrt pokrenula talas protesta i nereda u čitavom svijetu, još jedan Afroamerikanac ugušen je tokom privođenja, a dokazi o njegovoj smrti tek su se sada pojavili.
03.09.2020. u 16:12
get url
text

Nenaoružani Afroamerikanaca Daniel Pru (41) u New Yorku je, u martu mjesecu, izgubio život na način na koji strada toliko Afroamerikanca, piše BBC.

Porodica Daniela Prudea objavila je šokantan snimak koji je nastao još krajem marta, na kom se vidi policijska brutalnost koja je dovela do njegove smrti u zapadnom New Yorku. Policijske patrole izašle su na intervenciju po prijavi građana da goli mladić trči i pravi nered u komšiluku.

Pošto su mu stavljene lisice Daniel je pljuvao policajce, a s obzirom na sam početak epidemije koronavirusa, jedan od policajaca mu je stavio i plastičnu kesu na glavu, tzv. "spit hood", a zatim su mu pribili i lice uz asfalt na nekoliko minuta. Hitna pomoć je mladića u nesvjesti odvezla u bolnicu gdje je poslije 7 dana u komi preminuo.

Iako se isprva mislilo da je smrt nastupila uslijed predoziranja PCP-om, izvještaj sa autopsije je nedvosmisleno utvrdio da je mladić preminuo od posljedica gušenja.

Porodica je tek poslije nekoliko mjeseci borbe uspjela, da uz pomoć Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, dođe do snimaka kamera sa tijelima policajaca umiješanih u incident.

Njegov brat izjavio je da Daniel jeste imao problema sa drogom, ali i da je bio psihijatrijski pacijent.

Njegova smrt dogodila se dva mjeseca prije ubistva Afroamerikanca Georga Floyda koji je ugušen tokom policijskog privođenja. Floyd je preminuo u maju kada je policajac držao koljeno na njegovom vratu skoro osam minuta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.