open-navfaktor-logo
search
Opirao se hapšenju
Pritvoren kradljivac u Mostaru: Potegao pištolj na policiju i povrijedio policajca
Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, rješenjem Općinskog suda u Mostaru, određen je jednomjesečni pritvor Semiru K. (1974.) iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo  sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje u stjecaju s krivičnim djelom iz Zakona o oružju i municiji u HNK i produženo krivično djelo teška krađa.
28.08.2023. u 21:19
get url
text

Tereti se da je od 2. do 19. augusta obijanjem i protivpravnim prisvajanjem stvari i predmeta počinio produženo krivično djelo teška krađa u šest pojedinačnih slučajeva, na različitim lokalitetima u Mostaru, a na štetu objekata UO "Ima izać", Dječiji vrtić "Ulica Krijesnica", kozmetički salon "Beauty studio Džana", UO caffe bar "Radobolja", UO caffe bar "Orange" i UO "Basket", saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Nadalje, 23. augusta oko 16 sati, u ulici Kralja Tomislava u Mostaru, prilikom pokušaja legitimiranja od policijskih službenika, osumnjičeni se zaključao u stambeni objekt-apartman i tom prilikom pokušao spriječiti službene osobe u vršenju poslova sigurnosti, na način da se oglušio na njihove naredbe i dao se u bijeg.

- U jednom trenutku je bio sustignut u ulici Kralja Petra Krešimira IV, pri čemu je iz torbice izvadio vatreno oružje - pištolj, za koje nije imao potrebno odobrenje za nošenje i pokušao ga upotrijebiti protiv službenih osoba, nakon čega ga je policijski službenik Đ. Ć.  rukom uhvatio za cijev pištolja te oduzeo pištolj i odbacio ga na zid koji se nalazio u blizini, pri čemu je osumnjičeni stalno pružao aktivan otpor te nanio povrede policijskom službeniku Đ. Ć. u  predjelu dlanova i zglobova šake - navedeno je.  

Općinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom Semiru K. jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega i jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti, a za to krivično djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža kazna.  

Kantonalno tužilaštvo HNK u saradnji sa PU Mostar nastavlja s poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu s ciljem utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.