open-navfaktor-logo
search
Država Indiana
Samo se srušila: Majka dvoje djece umrla nakon što je došla s plaže, popila previše vode za 20 minuta
Ashley Summers iz američke države Indiana, 35-godišnja majka dvoje djece umrla je nakon što je popila oko dvije litre vode za samo 20 minuta. 
04.08.2023. u 10:20
get url
text
Ashley Summers, Indiana
Ashley Summers, Indiana

Ona je umrla od trovanja vodom nakon što je u okviru višednedvnog izleta provela opušten dan sa porodicom na jezeru Freeman, piše Daily Mail.

Posljednjeg dana izleta osjećala je vrtoglavicu i glavobolju, što su simptomi dehidracije. Međutim, nikakva količina vode nije mogla utažiti žeđ, te je gotovo naiskap popila dvije litre vode.

Kada se vratila kući, srušila se u svojoj garaži, zadobivši ozbiljno oticanje mozga i nikada se nije osvijestila. 

U bolnici su joj ljekari dijagnosticirali trovanje vodom, koja se naziva i hiponatremija, a razvija se kao rezultat previše vode u tijelu, a premalo natrija.

Njen brat Devon Miller nije mogao vjerovati, rekao je da je to bio veliki šok za sve njih. 

- Nisam mogao vjerovati da se tako nešto može dogoditi. Osjećala je kao da ne može popiti dovoljno vode. Kad su napustili plažu na kojoj su bili, u tih 20 minuta vožnje brodom, popila je četiri flaše vode - rekao je on. 

Hiponatremija se javlja kada neko proguta preveliku količinu vode u kratkom vremenskom intervalu, što prevazilazi sposobnost složenih sistema organa, prvenstveno bubrega, da regulira ravnotežu tečnosti. 

Krajnji cilj je uspostaviti ravnotežu između vode i elektrolita kao što su natrij, kalij i hlorid, što osigurava pravilnu funkciju ćelije. 

Natrij je posebno bitan zbog svoje sposobnosti da održava vezu između ćelija putem električnih impulsa. 

Natrij također pomaže u apsorpciji hranljivih materija u probavnom sistemu i bubrezima, čime se prilagođava količina vode i elektrolita koji se reapsorbuju u krvotok ili izlučuju urinom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.